প্রবাসী কল্যান ব্যাংকে অফিসার পদের এমসিকিউ পরীক্ষার সমাধান

Published Date: Tuesday, October 22, 2019

Probashi Kollyan Bank
Executive Officer( General) – Recruitment Exam (MCQ)
Exam Date: 18-Oct-2019, Time : 3pm to 4pm
General Mathematics Section (Q 31-60)

Solved by: Sultan Mahmud

যথাসম্ভব সঠিক সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করেছি। ভুল পেলে কমেন্টে জানাবেন। এমসিকিউ ম্যাথ বলে বিস্তারিত সমাধান না করে সরাসরি মূল পয়েন্টে গিয়ে সমাধান বের করা হয়েছে।

31) A man can walk uphill at the rate of 2.5 km/hr and downhill at the rate
of 3.25 km/hr. If the total time required walking a certain distance up the
hill and return to the starting position is 4 hr 36 min, what is the distance
he walked up the hill?
Solution:
D/2.5 + D/3.25 = 4 hr 36 min
2D/5 + 4D/13 = 4 + 36/60
46D/65 = 23/5
D = 6.5 km. (ans- D)

32) A, B and C enter into a partnership with a certain capital in which A’s
contribution is Tk. 10,000. If out of total profit Tk. 1,000, A gets Tk. 500,
B gets Tk. 300 then C’s capital is:
Solution:
Profit, A : B : C = 500 : 300 : 200 = 5 : 3 : 2
C’s capital = Tk. 10000 × 2/5 = Tk. 4000 (ans- A)

33) The marked price of an article is Tk. 500. It is sold on two successive
discounts of 20% and 10%. The selling price of that article is:
Solution:
Selling price = 500 × (100-20)/100 × (100-10)/100 = Tk. 360. (ans- C)

34) If (p/q)^(n-1) = (q/p)^(n-3), then the value of n is:
Solution:
(p/q)^(n-1) = (q/p)^(n-3)
=> (p/q)^(n-1) = (p/q)^(3-n)
=> n-1 = 3-n
=> n = 2. (ans- A)

35) A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts
syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so
that the mixture may be half water and half syrup?
Solution:
Initial ratio = 3 : 5
Target ratio = 4 : 4
part of replacement = (5-4)/5 = 1/5. (ans- C)

36) One-fourth of the boys and three-eight of the girls in a school
participate in the annual sports. What proportional part of the total student
population of the school participated in the annual sports?
Solution:
Let, the number of boys is x and the number of girls is y.
Required proportion = (x/4 + 3y/8)/(x+y) = (2x+3y)/(8x+8y) … cannot be
determined. (ans- D)

37) If the rate of simple interest is 12% per annum the amount that would
fetch interest of Tk. 6000 per annum is:
Solution:
The amount = Tk. 6000 ÷ 12% = Tk. 6000 ÷ 12/100 = Tk. 50000. (ans- A)

38) The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% per
annum is Tk. 420. The simple interest on the same sum at the same rate and
for the same time will be:
Solution:
P × (110/100 × 110/100 – 1) = 420
P = 420×10000/2100 = 2000
P × 10% × 2 = 2000 × 10% × 2 = 400. (ans- D)

39) Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at
random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a
multiple of 3 or 5?
Solution:
multiples of 3 or 5 in the range from 1 to 20 : 3, 5, 6, 9, 10, 12, 15, 18,
20 total 9.
Probability = 9/20. (ans- 😎

40) A bag contains 2 red Roses, 4 yellow Roses and 6 pink Roses. Two roses
are drawn at random. What is the probability that they are not of the same
color?
Solution:
Probability = 1 – (2C2 + 4C2 + 6C2)/(12C2) = 2/3. (ans- C)

41) The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Five
years ago, father’s age was four times the age of the son. So, now, the son’s
age will be:
Solution:
Suppose, the son’s current age is = x years.
a/q: (60-x) – 5 = 4(x-5)
=> 4x – 20 = 55 – x
=> x = 15. (ans- A)

42) A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor
and the ceiling is equal to the sum of the areas of the four walls, the
volume of the hall is:
Solution:
Suppose, the height of the hall (i.e: the walls) is = x m.
2(15x + 12x) = 2(15×12)
27x = 180
x = 180/27 = 20/3

Volume = 15×12×20/3 = 1200 cubic m. (ans- 😎

43) A cylindrical rod of iron, whose height is equal to its radius, is melted
and cast into spherical balls whose radius is half the radius of the rod.
Find the number of balls.
Solution:
Suppose, the radius of each ball is = r
So, the radius = height of the rod is = 2r
So, the number of balls = [π(2r)².2r] = [(4/3)πr³] = 6. (ans- D)

44) A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8
years, he will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at
present?
Solution:
Suppose, the present age of the mother = x
a/q:
x+8 = 2(2x/5 + 😎
5x + 40 = 4x + 80
x = 40. (ans- C)

45) The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What
is the percentage change in area?
Solution:
halved = reduced by 50%
tripled = increased by 200%
change = -50% + 200% – (200×50%)% = +50% = 50% increase (ans- A)

46) Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much
dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruit?
Solution:
In 100kg fresh fruit, water = 100×68% = 68 kg, solid = 100-68kg = 32 kg.
With 32kg (80%) solid, dry fruit is = 32× 100/(100-20) = 40 kg. (ans- D)

47) A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, three
mor

প্রবাসী কল্যান ব্যাংকের বাংলার সমাধান
১) খাদির শব্দের অর্থ কি ? খয়ের
২) কোরক ” শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি ? কুঁড়ি
৩) রুধির ” শব্দের অর্থ কি ? রক্ত
৪) বাতুল এর সমার্থক শব্দ কোনটি ? উন্মাদ।
৫) অংশু শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি ? দীপ্তি
৬) পুষ্পারতি ” শব্দের অর্থ কি ? ফুলের নিবেদন
৭) ইনকিলাব ” শব্দের অর্থ কি ? বিপ্লব
৮) সম্মার্জনী শব্দের অর্থ? ঝাড়ু
৯) নীপ” শব্দের অর্থ কি ? কদম
১০) সারমেয় ” শব্দের অর্থ___ কুকুর
১১. প্রমাদ ” শব্দটির অর্থ___ বিপদ
১২. শকট ” শব্দের অর্থ___ গাড়ী
১৩. গিরি নিঃস্রাব ” শব্দের অর্থ __ নদী
১৪. খদ্যোত শব্দের অর্থ _ জোনাকি
১৫. অরুম্ত্তদ ” শব্দের অর্থ __মর্মান্তিক
১৬. চয়ন” শব্দের অর্থ কি ? সম্ভার
১৭. বীজন” শব্দের অর্থ কি ? পাখা
১৮. বানি” শব্দের অর্থ কি ? স্বর্নকারের মজুরি
১৯. শীকর” শব্দের অর্থ কি ? জলকনা
২০) নাড়ী অর্থ শিরা ; নারি অর্থ কি ? পারি না

প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular posts:

google ad

Calender

December 2021
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031